Ateljé Op-sytt

Alla inlägg under december 2009

Av Seamstress - 9 december 2009 16:47


"Du kan be om tråd därborta!"  

Av Seamstress - 8 december 2009 16:33

 


Det är sååå snyggt med kilt. Jag älskar allt skotskrutigt. Tänk att ha ett eget klanmönster till och med!! Grymt avundsjuk är jag på dem som har det!


Men i avsaknad av egen klan inköpte jag i alla fall i helgen en kiltliknande kjol som såg ut ungefär så, minus knappar, plus några flera vinröda ränder. Ni kan tänka er att den passar bra tillsammans med tweedkavajen!!

  


  


Och så har Blåkläder gjort en arbetskilt!!! Så underbart fin!!! Så här beskrivs den; 


”En kilt är både luftig och skyddar lår och knän bättre än shorts. Idén med hantverkskilten kommer från början från designstudenten Marcus Jahnke, som själv har ett förflutet inom byggbranschen.


Material och design på kiltarna är ungefär detsamma som på vanliga hantverksbyxor, med den skillnaden att plaggen knäpps omlott och inte är ihopsydda i skrevet.

Men även om hantverkskilten är både praktisk och populär är Aftonbladets egen testpanel skeptisk.”


Jag tror jag skall köpa en till sommaren!

 

Av Seamstress - 7 december 2009 14:50

  


Till vintern är det många som behöver ett par gosiga tofflor och tänk vilken strålande bra julklapp det kan bli. Varför inte sy dem själv i år??


Varma fleecetyger och annat ulligt passar bra!


Förtydligande; mönstret här ovan är per toffel, till en hyfsat normal person bör man i tyg klippa till fyra sidostycken och fyra sulor (sulan är dubbelsydd).

Av Seamstress - 4 december 2009 19:10

Det bästa som finns är att få sy klänningar. Här nedan kommer några milstolpar i livet som jag sömmat klänningar åt!


  


Julafton 1978 - min första egensydda klänning; slätt ok upptill, rynk över bröstet, mycket vidd i kjolen och rynkad volang nedtill. Och naturligtvis skall man ha silkespolo till!!


  


Examen 1984 - sydd då en klänning i 20-tals stil med djup uringning med infälld spets och volang runtom. Kjolen skuren på höften och klänningen sydd dubbel så att överklänningen kan puffa ut litet på höften.


  


Brudklänning 1999 - älskade klänningarna i Titanic. Roses Jump dress ā la 1916 fick inspirera min; sydd i två kvaliteter av siden i sand-beige-guld färg. Och maken fick en guldgul väst med franska liljor invävda i tyget, som egentligen var ett möbeltyg!

Av Seamstress - 3 december 2009 16:56

  


Varför inte sy ett fint förkläde till dig själv eller kanske kan det bli en härlig julklapp!


1.  Klipp ut två rektangulära bitar i olika tyg.

2.  Lägg styckena räta mot räta och sy en söm runtom förutom en cirka decimeterlång sträcka i ena kanten som lämnas öppen.

3.  Vänd ut och in på ”påsen” och vid ned ena hörnet som en bröstlapp. Fäst bröstlappen med en knapp.

4.  Sy fast knytband i midjan och runt halsen.

Av Seamstress - 2 december 2009 16:25

  



Av Seamstress - 2 december 2009 08:53

Ja, det är ju inte mormorsmamelucker jag just pratat om fast de är fina också. Till sommaren är det fint med ett par långa, luftiga mamelucker som tittar fram litet under en vid kjol.


  


Här är beskrivning på hur man kan sy ett par mamelucker av två örngott - sådana där gamla fina med handknypplad spets kan bli superfina byxor!

Ovido - Quiz & Flashcards